Wydarzenia

Nowy MasterChef pochodzi z Woli Filipowskiej

Skromność, subtelność a przede wszystkim ogromny talent kulinarny, który docenili jurorzy piątej edycji TVN-owskiego show. Pochodząca z Woli Filipowskiej 29-letnia Magda Nowaczewska, została właśnie nowym MasterChefem.

magda_nowaczewska_masterchef

W finałowej rozgrywce trójka uczestników w 60 minut musiała przygotować danie, które połączy mięso z owocami morza. Magda przyrządziła homara w sosie własnym ze stekiem. To danie dało jej przepustkę do dalszej gry. Kolejna konkurencja miała pokazać jak uczestnicy poradzą sobie z przygotowaniem całego obiadu składającego się z przystawki, danie głównego i deseru.

29-latka z Woli na przystawkę podała filet z pstrąga, fuagra ze śliwkami, czosnkiem i marmoladą. O ile z przystawki jurorzy byli zadowoleni, o tyle danie główne jej konkurenta zdobyło wyższe noty. Michelowi Moran, w combrze jagnięcym z pieczonymi warzywami zabrakło sosu. Sytuację mógł uratować deser. Kruche ciastko z musem z marmolady i makaronikiem z migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. Niebiański deser – komentowała Ania Starmach. Kocham takie desery, tu jest sens – wtórował Michel Moran. A Magda Gessler dodała, że w kruchym ciastku udało się połączyć typowo galicyjskie smaki z hiszpańskimi.

Po naradzie jury zdecydowało, że MasterChefem piątej edycji powinna zostać Magda. W nagrodę 29-latka otrzymała 100 tysięcy złotych, statuetkę MasterChefa i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej. Jej marzeniem było otwarcie własnej restauracji, wierzymy, że z takim uporem i determinacją na pewno jej się to uda. Będziemy trzymać kciuki za realizację jej planów, w końcu w gminie przydałaby się wreszcie jakaś porządna knajpa 😉

Fot. zrzut z ekranu; TVN

19 komentarzy

19 Komentarzy

  1. wolanin

    04/12/2016 o 23:06

    Prawdopodobnie knajpa powstanie w Krakowie.

  2. krzeszowiceone.pl

    04/12/2016 o 23:26

    i teraz gmina powinna wykorzystać to, że mieszkanka z tego terenu wygrała ogólnopolski program, pokonując przy tym kilkaset osób – już widzę oczami wyobraźni pokaz gotowania zwycięzcy piątej edycji MasterChefa na zamku Tenczyn w Rudnie 😉

    • Gie

      05/12/2016 o 07:22

      Teraz to za późno. Gmina powinna się nią wcześniej zainteresować. Może wtedy cała Polska zobaczyłaby napis – Wola Filipowska k. Krzeszowic a nie k. Krakowa.

      • Anonim

        05/12/2016 o 13:08

        Do tego jednak jest potrzebny i refleks i stałe zainteresowanie gminy indywidualnymi inicjatywami, nie tylko „przy okazji” lub „po fakcie”. Może kiedyś ktoś się zreflektuje, że warto promować gminę i na tym polu 😉

  3. luki lak

    05/12/2016 o 00:06

    Gratulacje dla Magdy:) Mam nadzieję że swej kariery kulinarnej nie będzie wiązała z tą nierozwojową gminą. W tej Gminie nawet laureat nagrody Nobla niemiałby szans na rozwój, chyba że – w uprawie ogórków:)))))..bo to znana dziedzina pewnego…..:))))

  4. Gie

    05/12/2016 o 07:10

    Niech zrobi food trucka i jak najszybciej stąd ucieka 🙂

  5. Greg

    05/12/2016 o 09:00

    W 90 minut poprawka

    • Anonim

      05/12/2016 o 11:43

      Pierwsza część trwała 60 minut, wtedy co jeszcze 3-ka ich była, dopiero potem było 90 minut w ścisłym finale.

  6. Łasuch

    05/12/2016 o 12:03

    Cieszę się bardzo i gratuluję Pani Magdzie.
    Super dziewczyna z super rodzinką. Ale były emocje przed telewizorem i pomyśleć, że Oni to sobie już ten program oglądali na luziku 🙂

  7. rychoo

    05/12/2016 o 23:53

    Gratulacje , trzyałem kciuki . A w krzeszo nie jest wcale źle , ja lubie . Ale gdzie by pani magda nie otwarła to wpadnę .pozdrawiam , powodzenia .

  8. Iwona

    06/12/2016 o 08:21

    Gratulacje! Brawa! Pani Magda niech myśli o promocji samej siebie a nie gminy, która nawet nie skojarzyła jaki ma skarb u siebie …..

  9. zdun

    06/12/2016 o 09:12

    Gratulacje dla Pani Magdy. Plus życzenia, by zrealizowała wszystkie swoje kulinarne plany. Z własną restauracją łącznie.

    Jedna uwaga. Niech Pani trzyma się z daleka od burmistrza, rady i innych „ważnych” urzędników. Mogą zrobić z Pani „twarz” któregoś z ugrupowań. Pewnie Pani nie ma pojęcia, że już trwają rozmowy wewnątrz jednego z ugrupowań, jak Panią „zagospodarować”. Jak Pani się da wkręcić w lokalną politykę, może Pani bardzo dużo prywatnie stracić.

    Bardzo cenna jest uwaga luki laka. Jeśli chodzi o założenie restauracji, to omijać tą gminę z daleka.

    • Anonim

      14/12/2016 o 09:01

      O, i dzięki takim wpisom (omijać gminę z daleka) mamy to co mamy. Dzięki takim wpisom są dwie knajpy na krzyż w tym śmiesznym mieście.
      A może ludziom się już znudziła jedynie słuszna pizza i jedynie słuszny frykas ? Może właśnie fajnie by było aby powstała nowa restauracja ?

      • zdun

        14/12/2016 o 09:54

        Opinia to rzecz wtórna. Istotą jest sposób rządzenia gminą. Jak władza zacznie tak rządzić jak chcą tego mieszkańcy, to zmienią się opinie.

        • Anonim

          14/12/2016 o 10:35

          Ale to mieszkańcy wybierają za każdym razem taką władzę, a potem mają pretensje.
          To mieszkańcy wierzą we wszystkie śmieszne obietnice kandydatów i potem jak cielęta oddają głos na nich.
          Wypadało by się zastanowić, czy nie zacząć mieszkańców „omijać z daleka” bo co kadencję to wybierają coraz „lepiej”, aż strach się bać co zrobią przy następnych samorządowych.

  10. Anna

    06/12/2016 o 09:49

    Brawo pani Magdo!! I cóż ojcowie sukcesu szybko się pojawiają!! Teraz to basza Magda, basza gmina, nasz sukces…
    Trzeba było wspomagać talent wcześniej, a nie teraz próbować czerpać korzyści i podpinać się pod sukces

    • Pretendent do tytułu głównego trolla

      06/12/2016 o 14:43

      No przecież tak jest zawsze, nie tylko w tym przypadku. A im więcej „wspomagaczy talentowych” w postaci różnych osób tym łatwiej o zniszczenie takiego talentu.
      Magda będzie robić co miała zrobić, po swojemu, i wyjdzie na tym najlepiej.

      • Anonim

        13/12/2016 o 17:37

        Nagranie było 3 tygodnie przed emisją, niektórzy już wiedzieli, że wygrała.

  11. Gie

    15/12/2016 o 21:10

    A propos gotowania. Wigilijne menu Potockich sprzed 100 lat. 🙂

    WIGILIA:
    Zupa migdałowa
    Consommé maltańska
    Krążki z ryby z chrzanem
    Szczupak – sos szafranowy
    Karp z sosem polskim
    Liny smażone – sałata
    Kukurydza
    Croc-en-bouche

    PRZYSTAWKI:
    Kanapki
    Kawior
    Śledzie
    Łamańce
    Kutia
    Mak

    CIASTA:
    Strucla zwykła
    Drezdeńska
    Z konfiturami
    Z makiem
    Tort marasquinowy
    Makaronikowy
    Cacaowy

    https://www.facebook.com/kuchniastaropolska/posts/1805775076106294

Dodaj komentarz

Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

W górę