Knys, kudłacze i pęczak z grochem na konkursie potraw regionalnych w Czernej
Pani Gienia z Woli Filipowskiej przez dwa dni gotowała i mieszała pęczak z grochem by wszystkim smakowało. Potrawa, którą przygotowała wraz z koleżankami z KGW z Woli Filipowskiej, zajęła trzecie miejsce w konkursie potraw regionalnych. Na podium znalazły się także panie z KGW z Czernej – potrawą, która przygotowały był knys. Bezkonkurencyjne okazały się panie z KGW z Ostrężnicy i Łan. Ich potrawa – odpowiednio przyprawione ziemniaki z gęstym kompotem ze śliwek, zdobyła podniebienia jury. Konkurs potraw regionalnych odbył się w Czernej po raz pierwszy, ale organizatorki już zapowiadają kontynuację konkurencji w przyszłym roku.
Zapraszamy Was do oglądnięcia krótkiego reportażu z imprezy przygotowanego przez Zdrojowa TV. Dowiecie się z niego m.in. jak przyrządzić kudłacze i co dodać do łazanek by smakowały wyjątkowo.
elka
26/09/2018 o 12:52
kiedy cos opublikujecie odnosnie programu czyste powietrze
czy w ogóle gmina wie ze ruszył ow program,
czy beda spotkania jak wyglada ta kwestia w naszej gminie ?
Omar Bidzik
07/10/2018 o 00:30
Szwecki stół bliżej nie znany w Szwecji