Gospodarka
Melba podbiła Plac Wolnica „filipowicką buchtą”
Miniony weekend krzeszowicka cukiernia Melba może zaliczyć do wyjątkowo udanych. Z XI krakowskiego Święta Chleba, które zakończyło się w niedzielne popołudnie na Placu Wolnica, firma spółki Mędrala i Żak wyjechała z wyróżnieniem za „filipowicką buchtę ze śliwkami i kruszonką”.
Ściany i półki cukierni uginają się od nagród i wyróżnień. Firma ma już tytuły Polski Producent Żywności, godło AGRO Polska, nagrodę burmistrza Gminy Krzeszowice Źródło Sukcesu i wiele dyplomów przywiezionych z Małopolskiego Festiwalu Smaku. Teraz dołączy do nich wyróżnienie z krakowskiego Święta Chleba, które Melbie udało się zdobyć w kategorii inne wypieki. Jury konkursu doceniło krzeszowicką cukiernię za „filipowicką buchtę”, czyli ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Inspiracją wyróżnionego ciasta był zapewne wypiek pań z filipowickiego koła gospodyń, zaprezentowany podczas jednego z zeszłorocznych spotkań organizowanych przez cukiernię na krzeszowickim Rynku.
Melba prezentowała się także podczas Małopolskiego Festiwalu Smaku. Do Wieliczki cukiernia przyjechał z lodami śmietankowymi „Czerwona Krówka”, tworzonymi na bazie mleka i śmietany od krów czerwonej rasy polskiej.
Krzeszowickich akcentów kulinarnych w przyszłości może przybywać. W czwartek odbyła się promocja książki „Krzeszowickie Palce Lizać” – opisującej potrawy powstałe w oparciu o tradycyjne metody wytwarzania oraz produkty naturalne charakterystyczne dla obszaru Gminy Krzeszowice.