Kultura

Kulinarne podróże po gminie, czyli krzeszowickie „Palce lizać”

Opublikowane

Zupa z kminkiem i grzankami, kluski kudłate, bigos zamkowy, prażuchy czy żurek biały z chrzanem po siedlecku. Jeśli jednym z dylematów dnia jutrzejszego staje się pytanie – co ugotować na obiad, w tej książce zdecydowanie znajdziecie na nie odpowiedź.

Ponad siedemdziesiąt przepisów na zupy, drugie danie, nalewki i wina, wszystkie charakterystyczne dla naszego regiony, które w łatwy sposób można przygotować z tego co ma się w przydomowym ogródku lub przydomowym zieleniaku. Receptury, nierzadko przekazywane z pokolenia na pokolenie, znalazły swoje miejsce w wydanym przez Lokalną Grupę Działania „Zdrój” przewodniku po krzeszowickiej kuchni.

„Oblizywanie palców” byłoby niemożliwe, gdyby nie zaangażowanie pań z miejscowych kół gospodyń. W książce znalazły się ich przepisy na staropolski piernik, domowy smalec, pęcak z grochem, słodak, zupę fasolową z dryganami czy żurek z chrzanem. To jednak nie wszystko, coś dla siebie znajdą też amatorzy mocniejszych trunków. Album zawiera około dziesięciu przepisów na wina i nalewki – z malin, winogron, wiśni, mniszka, orzechów i pigwy. Kryje też słodkie mazurki, serniki, rogaliki, nadziewane warkocze i słynną już buchtę filipowicką, dzięki której cukiernia Melba zdobyła wyróżnienie na tegorocznym Święcie Chleba.

Ponieważ książka jest realizowana w ramach unijnego projektu z Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich, nie można jej kupić w księgarniach. Na ostatniej sesji, w prezencie dostali ją radni i sołtysi. LGD zamierza rozdawać ją także podczas lokalnych spotkań. Zainteresowani mogą przeglądać ją w formie elektronicznej na stronie grupy „Zdrój”.

14 komentarzy

Najpopularniejsze

Exit mobile version