Gospodarka

Melba znów zaskoczyła jury Małopolskiego Festiwalu Smaku

Opublikowane

Trwa 11 Małopolski Festiwal Smaku. Przed nami jeszcze dwa półfinały – 19 lipca w Tarnowie i 26 lipca w Nowym Sączu. Mimo, że do wielkiego finału na krakowskim Placu Wolnica został jeszcze ponad miesiąc Krzeszowice już mają powody do zadowolenia.

lody_melba

Wielicki półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zakończył się przyznaniem wyróżnienia dla krzeszowickiej Cukierni Melba, za tradycyjne lody śmietankowe z mleka krowiego i owczego. Wyróżniony smak powstał dzięki współpracy cukierni z Wydziałem Technologii Żywności krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego. Lody stworzono wykorzystując mleko od krów rasy polskiej czerwonej i od owcy. Teraz właściciel cukierni spróbuje stworzyć lodowe przysmaki z serwatek. Chce też nadal współpracować z naukowcami z UR.

To już nie pierwszy oryginalny smak krzeszowickich lodów. Niedawno, z okazji otwarcia browaru w Tenczynku cukiernia Melba stworzyła sorbet lodowy o smaku piwnym.

Fot. Infomastern / Foter / CC BY-SA

21 komentarzy

Najpopularniejsze

Exit mobile version