Gospodarka
Melba znów zaskoczyła jury Małopolskiego Festiwalu Smaku
Trwa 11 Małopolski Festiwal Smaku. Przed nami jeszcze dwa półfinały – 19 lipca w Tarnowie i 26 lipca w Nowym Sączu. Mimo, że do wielkiego finału na krakowskim Placu Wolnica został jeszcze ponad miesiąc Krzeszowice już mają powody do zadowolenia.
Wielicki półfinał Małopolskiego Festiwalu Smaku zakończył się przyznaniem wyróżnienia dla krzeszowickiej Cukierni Melba, za tradycyjne lody śmietankowe z mleka krowiego i owczego. Wyróżniony smak powstał dzięki współpracy cukierni z Wydziałem Technologii Żywności krakowskiego Uniwersytetu Rolniczego. Lody stworzono wykorzystując mleko od krów rasy polskiej czerwonej i od owcy. Teraz właściciel cukierni spróbuje stworzyć lodowe przysmaki z serwatek. Chce też nadal współpracować z naukowcami z UR.
To już nie pierwszy oryginalny smak krzeszowickich lodów. Niedawno, z okazji otwarcia browaru w Tenczynku cukiernia Melba stworzyła sorbet lodowy o smaku piwnym.
Fot. Infomastern / Foter / CC BY-SA