Skromność, subtelność a przede wszystkim ogromny talent kulinarny, który docenili jurorzy piątej edycji TVN-owskiego show. Pochodząca z Woli Filipowskiej 29-letnia Magda Nowaczewska, została właśnie nowym MasterChefem.
W finałowej rozgrywce trójka uczestników w 60 minut musiała przygotować danie, które połączy mięso z owocami morza. Magda przyrządziła homara w sosie własnym ze stekiem. To danie dało jej przepustkę do dalszej gry. Kolejna konkurencja miała pokazać jak uczestnicy poradzą sobie z przygotowaniem całego obiadu składającego się z przystawki, danie głównego i deseru.
29-latka z Woli na przystawkę podała filet z pstrąga, fuagra ze śliwkami, czosnkiem i marmoladą. O ile z przystawki jurorzy byli zadowoleni, o tyle danie główne jej konkurenta zdobyło wyższe noty. Michelowi Moran, w combrze jagnięcym z pieczonymi warzywami zabrakło sosu. Sytuację mógł uratować deser. Kruche ciastko z musem z marmolady i makaronikiem z migdałami okazało się strzałem w dziesiątkę. Niebiański deser – komentowała Ania Starmach. Kocham takie desery, tu jest sens – wtórował Michel Moran. A Magda Gessler dodała, że w kruchym ciastku udało się połączyć typowo galicyjskie smaki z hiszpańskimi.
Po naradzie jury zdecydowało, że MasterChefem piątej edycji powinna zostać Magda. W nagrodę 29-latka otrzymała 100 tysięcy złotych, statuetkę MasterChefa i kontrakt na wydanie autorskiej książki kucharskiej. Jej marzeniem było otwarcie własnej restauracji, wierzymy, że z takim uporem i determinacją na pewno jej się to uda. Będziemy trzymać kciuki za realizację jej planów, w końcu w gminie przydałaby się wreszcie jakaś porządna knajpa 😉
Fot. zrzut z ekranu; TVN
wolanin
04/12/2016 o 23:06
Prawdopodobnie knajpa powstanie w Krakowie.
krzeszowiceone.pl
04/12/2016 o 23:26
i teraz gmina powinna wykorzystać to, że mieszkanka z tego terenu wygrała ogólnopolski program, pokonując przy tym kilkaset osób – już widzę oczami wyobraźni pokaz gotowania zwycięzcy piątej edycji MasterChefa na zamku Tenczyn w Rudnie 😉
Gie
05/12/2016 o 07:22
Teraz to za późno. Gmina powinna się nią wcześniej zainteresować. Może wtedy cała Polska zobaczyłaby napis – Wola Filipowska k. Krzeszowic a nie k. Krakowa.
Anonim
05/12/2016 o 13:08
Do tego jednak jest potrzebny i refleks i stałe zainteresowanie gminy indywidualnymi inicjatywami, nie tylko „przy okazji” lub „po fakcie”. Może kiedyś ktoś się zreflektuje, że warto promować gminę i na tym polu 😉
luki lak
05/12/2016 o 00:06
Gratulacje dla Magdy:) Mam nadzieję że swej kariery kulinarnej nie będzie wiązała z tą nierozwojową gminą. W tej Gminie nawet laureat nagrody Nobla niemiałby szans na rozwój, chyba że – w uprawie ogórków:)))))..bo to znana dziedzina pewnego…..:))))
Gie
05/12/2016 o 07:10
Niech zrobi food trucka i jak najszybciej stąd ucieka 🙂
Greg
05/12/2016 o 09:00
W 90 minut poprawka
Anonim
05/12/2016 o 11:43
Pierwsza część trwała 60 minut, wtedy co jeszcze 3-ka ich była, dopiero potem było 90 minut w ścisłym finale.
Łasuch
05/12/2016 o 12:03
Cieszę się bardzo i gratuluję Pani Magdzie.
Super dziewczyna z super rodzinką. Ale były emocje przed telewizorem i pomyśleć, że Oni to sobie już ten program oglądali na luziku 🙂
rychoo
05/12/2016 o 23:53
Gratulacje , trzyałem kciuki . A w krzeszo nie jest wcale źle , ja lubie . Ale gdzie by pani magda nie otwarła to wpadnę .pozdrawiam , powodzenia .
Iwona
06/12/2016 o 08:21
Gratulacje! Brawa! Pani Magda niech myśli o promocji samej siebie a nie gminy, która nawet nie skojarzyła jaki ma skarb u siebie …..
zdun
06/12/2016 o 09:12
Gratulacje dla Pani Magdy. Plus życzenia, by zrealizowała wszystkie swoje kulinarne plany. Z własną restauracją łącznie.
Jedna uwaga. Niech Pani trzyma się z daleka od burmistrza, rady i innych „ważnych” urzędników. Mogą zrobić z Pani „twarz” któregoś z ugrupowań. Pewnie Pani nie ma pojęcia, że już trwają rozmowy wewnątrz jednego z ugrupowań, jak Panią „zagospodarować”. Jak Pani się da wkręcić w lokalną politykę, może Pani bardzo dużo prywatnie stracić.
Bardzo cenna jest uwaga luki laka. Jeśli chodzi o założenie restauracji, to omijać tą gminę z daleka.
Anonim
14/12/2016 o 09:01
O, i dzięki takim wpisom (omijać gminę z daleka) mamy to co mamy. Dzięki takim wpisom są dwie knajpy na krzyż w tym śmiesznym mieście.
A może ludziom się już znudziła jedynie słuszna pizza i jedynie słuszny frykas ? Może właśnie fajnie by było aby powstała nowa restauracja ?
zdun
14/12/2016 o 09:54
Opinia to rzecz wtórna. Istotą jest sposób rządzenia gminą. Jak władza zacznie tak rządzić jak chcą tego mieszkańcy, to zmienią się opinie.
Anonim
14/12/2016 o 10:35
Ale to mieszkańcy wybierają za każdym razem taką władzę, a potem mają pretensje.
To mieszkańcy wierzą we wszystkie śmieszne obietnice kandydatów i potem jak cielęta oddają głos na nich.
Wypadało by się zastanowić, czy nie zacząć mieszkańców „omijać z daleka” bo co kadencję to wybierają coraz „lepiej”, aż strach się bać co zrobią przy następnych samorządowych.
Anna
06/12/2016 o 09:49
Brawo pani Magdo!! I cóż ojcowie sukcesu szybko się pojawiają!! Teraz to basza Magda, basza gmina, nasz sukces…
Trzeba było wspomagać talent wcześniej, a nie teraz próbować czerpać korzyści i podpinać się pod sukces
Pretendent do tytułu głównego trolla
06/12/2016 o 14:43
No przecież tak jest zawsze, nie tylko w tym przypadku. A im więcej „wspomagaczy talentowych” w postaci różnych osób tym łatwiej o zniszczenie takiego talentu.
Magda będzie robić co miała zrobić, po swojemu, i wyjdzie na tym najlepiej.
Anonim
13/12/2016 o 17:37
Nagranie było 3 tygodnie przed emisją, niektórzy już wiedzieli, że wygrała.
Gie
15/12/2016 o 21:10
A propos gotowania. Wigilijne menu Potockich sprzed 100 lat. 🙂
WIGILIA:
Zupa migdałowa
Consommé maltańska
Krążki z ryby z chrzanem
Szczupak – sos szafranowy
Karp z sosem polskim
Liny smażone – sałata
Kukurydza
Croc-en-bouche
PRZYSTAWKI:
Kanapki
Kawior
Śledzie
Łamańce
Kutia
Mak
CIASTA:
Strucla zwykła
Drezdeńska
Z konfiturami
Z makiem
Tort marasquinowy
Makaronikowy
Cacaowy
https://www.facebook.com/kuchniastaropolska/posts/1805775076106294